Terugblik op zes maanden Personal Body Plan

Mijn laatste meting was eigenlijk afgelopen weekend. Maar zoals jullie misschien intussen weten liep ik een beetje achter op schema. Dit kan ik nog wel inhalen, want het programma duurt in totaal 26 weken. Ik heb dus nog twee weken… Een mooi moment voor mezelf om even terug te blikken. En mocht je zelf nog overwegen om met Personal Body Plan te starten, dan is dit materie om over na te denken.

+ Ik ben nauwelijks afgeweken van mijn trainingsprogramma

De eerste vier weken was dit drie keer in de week. De rest van de weken was dit vier keer in de week. Hoewel ik hiervoor ook altijd wel een lekker sportritme had, ben ik toch trots dat ik zo regelmatig ben gegaan. Zelfs op vakantie heb ik gesport, dit had ik anders niet zo snel gedaan. Ik voel me trots!

you are going to great

– De kosten

Het programma met coach (wat je dus sowieso het eerste half jaar doet) is 79 euro per maand. Dit is los van je abonnement bij de sportschool. Ik vind dit toch wel prijzig. Als je het tweede half jaar door wilt gaan met coach betaal je hetzelfde. Zonder coach (dus met app  waarin je calorieën kan tracken, gedragslessen in staan en met een soort forum waar mensen in zitten die tegelijk met jou zijn gestart) is 19 euro. Dit scheelt nogal! Je betaalt dus eigenlijk 60 euro voor het hebben van een online coach.

– Online

Hoewel ik veel aan mijn coach heb gehad, blijft het toch een chatgesprek. Enerzijds is het daardoor makkelijk om snel even wat te vragen. Maar als je met bepaalde dingen écht moeite hebt dan is een chatfunctie toch niet hetzelfde als wanneer iemand tegenover je zit. Het is vooral een mentale coach.

+ Progressie

Ik heb progressie geboekt. Ook al gaat het in baby steps, het blijft vooruitgang. In totaal ben ik vier kilo kwijt. Niet alleen dat, maar ook vooral de verhoudingen van mijn lichaam zijn veranderd. Ik denk wel dat ik andere verwachtingen had toen ik hier aan begon maar desalniettemin ben ik blij met de vooruitgang die ik heb geboekt. Ik hoop ook dat ik dit zo voort ga zetten het komend halfjaar, zodat ik echt kan zeggen dat ik de lifestyle eigen heb gemaakt. De belangrijkste les die ik je mee zou willen geven als je begint met een dergelijk programma: je moet het toch écht zelf doen. Of laten. Er is niemand die je meetrekt naar de sportschool en voor jou je benen laat bewegen. Er is niemand die dat koekje uit je hand pakt. Dat vond ik soms wel een lastig besef: ik sta hier alleen voor. Als ik iets wil bereiken dan zal ík dit zelf moeten doen. En het is hard werken. Er is nog wel één ding dat ik graag wil proberen: zie dit filmpje.

progressie 2

– Tijd

Het programma is zo dat je vier dagen traint, twee dagen actief herstel hebt en één dag rust. Dit vind ik wel écht veel. Nu had ik zelf verschillende doelen naast elkaar (zoals de dam tot dam lopen volgende week!) en wilde ik ook niet stoppen met tennis waardoor ik wel voldoende beweging kreeg. Maar ik kan je wel vertellen, mijn agenda was aardig vol zo. Zelf vond ik het een hele prestatie en heb ik het voor elkaar gekregen om er een routine in te krijgen (weet je nog mijn blog van mijn weekindeling?) maar ik vond het wel heftig dat dat ook eigenlijk hetgeen is wat van je verwacht wordt. Ook als je ze een beetje volgt op Facebook: het is allemaal maar heel ‘normaal’ dat je naast je vier trainingen op je actieve hersteldagen zoiets doet als spinning, hardlopen, zwemmen of iets anders wat ik toch echt niet snel als ‘herstel’ classificeer. Bijkomend: de dagen waarop je actief herstelt is ook je calorie-inname lager. Dat heb ik toch maar snel allemaal gelijk getrokken. Als ik een half uur, uur of anderhalf uur ga hardlopen dan heb ik die ‘extra’ calorietjes toch écht wel nodig. Gelukkig was dat geen probleem en werd dat aangepast, maar toch. Ik krijg het niet echt uit mijn hoofd dat ik daardoor minder progressie boek. En als ik ‘maar’ een half uur ga hardlopen voel ik me nog haast schuldig dat ik daarvoor meer moet eten. Kortom, sporten kost tijd. En alles bij elkaar ook veel tijd.

+ Routine gevonden met eten en het behalen van mijn eiwitdoelstelling

In het begin was ik allemaal aan het hannesen met weekmenu’s en het preppen. Misschien weten jullie dit nog wel. Intussen heb ik wel een redelijk vast menu voor mezelf waarmee ik meestal wel meer dan 100 gram eiwitten per dag binnen krijg. Ik ontbijt namelijk met 250 gram kwark (met het e.e.a. er in), lunch met een salade waar kip, vis of hüttenkäse in zit en het avondeten zorg ik ook altijd dat er voldoende eiwitten in zitten. De koolhydraten en vetten zijn iets makkelijker te behalen, dus dat komt meestal wel goed.

– Food minded-moeheid

Een tijdje terug schreef ik een artikel over food mindedness. Hoewel ik een routine heb gevonden met betrekking tot de drie hoofdmaaltijden, ben ik absoluut niet minder food minded geworden. Ik probeer wel mijn maaltijden steeds wat groter te maken zodat ik weinig ruimte heb om te snoepen, maar daar valt nog veel winst te behalen. Ondertussen word ik wel een beetje moe van het altijd maar met bezig zijn met eten, het tracken en afwegen van mijn eten. Ook baal ik dat ik soms niet kan eten wat ik wil, omdat ik dan al te snel over mijn caloriebudget heen ga. Ik zal nu niet meer snel een bakje noten halen. Want 1) de calorieën tikken te hard aan, 2) ik kan er niet van af blijven. Portion control blijft mijn zwakke punt.

foodmind 5

+ Een onderwerp om over te bloggen

Niet alleen het programma vond ik fijn, ik heb ook ontzettend genoten van het hebben van dit onderwerp om over te schrijven. Ik heb veel steun aan mijn volgers gehad en ik heb het idee dat ik andersom ook wat voor jullie heb kunnen betekenen. Heel erg bedankt hiervoor! Graag blog ik nog even door zodat ik een stok achter de deur heb om mijn ervaring te delen. Vanaf nu zijn jullie mijn coach ;-) Maar het kan zijn dat het met iets mindere regelmaat is. Ik hoop dat er steeds meer sprake is van een automatische mindset is en dat ik minder tegen problemen aanloop. Laten we maar zo stellen: geen nieuws is in dit geval goed nieuws!

Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaring met Personal Body Plan, stel deze dan gerust! Het programma is namelijk wel echt aan te raden en veel mensen hebben hier baat bij maar het gaat lang niet altijd over rozengeur en maneschijn zoals sommige verhalen doen geloven. Het is toch echt bikkelhard werken. Elke aanmoediging die je kan krijgen zal je nodig hebben. Dus hup …(eigen naam invullen)…, hup! ;-)

X Ana

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Celien schreef:

  Hoi Ana,

  Ik zie al die mooie resultaten van PBP steeds op Facebook voorbij komen. Ik heb wel wat twijfels, ik ben zelf meer van de cardio, dus voor mij is de frequentie van krachttraining al een hele omschakeling. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre je van deze levensstijl ‘af kan wijken’ na de zes maanden. Je artikel geeft volgens mij wel een reëel beeld van het programma, veel van de vragen die ik eerder had zijn beantwoordt!

  Groetjes Celien

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

   Hoi Celien,

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik moet zeggen dat het omschakelen van cardio naar kracht ook even wennen was. Of beter gezegd: van lekker buiten trainen naar de gym. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat juist de combinatie van deze twee er wel voor heeft gezorgd dat ik eindelijk fysiek verandering zag. Want ook al was mijn programma met name gericht op vet verbranden, door de oefeningen krijg je echt al wel mooie contouren. Hierdoor zie je dat je niet alleen afvalt, maar dat je bijvoorbeeld een betere houding krijgt, spierdefinitie etc. Het oogt toch meteen meer als een ‘fit girl’ zeg maar ;-) De foto’s en de verhalen van Facebook lijken soms iets te mooi om waar te zijn, dat geef ik toe. Ik weet dat het om echte progressies gaat maar als je jezelf gaat vergelijken dan lijkt het alsof het bij hen er af is gevlogen in een paar weken tijd, terwijl je zelf hard moet werken om een beetje verschil te zien. Maar ja, het is soms ook oneerlijk! We moeten alleen niet vergeten wat anderen voor hebben moeten laten om dat te bereiken. Hun prioriteiten liggen wellicht anders.

   Het is zoals je weet geen goedkoop programma. Ik zou je dan ook adviseren om er mee aan de slag te gaan als je er klaar voor bent. Maar als het gaat om cardio, dat kun je er als het goed is gewoon bij blijven doen. Of misschien hier en daar een training inruilen.

   En als je nog meer vragen hebt dan stel ze gerust!

   Succes:)
   X Ana

 • Hoi Ana,

  Fijn om ook eens de “andere” kant van PBP te lezen. Ik twijfel al enige tijd of ik zal starten of niet en weet nu dat ik het nog een poosje uitstel. Ik heb een fulltime baan met nog andere bezigheden daarnaast en 6 dagen naar de sportschool ga ik niet redden. Daar naast vind ik het ook prijzig en wat je zegt….je moet het zelf doen. Dank voor je eerlijkheid en succes!

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

   Hoi Anja,

   Wat leuk dat je mijn blog leest! Wel even goed om nog te zeggen dat het dus niet 6 dagen sportschool hoeven zijn hoor. Je hebt 3 a 4 trainingsdagen (verschilt per programma) en dan 2 a 3 dagen actief herstel. Omdat ik al bezig was met trainen voor de dam tot dam wilde ik niet stoppen met hardlopen. Met tennissen hetzelfde,; ik vind sporten daarvoor zelf veel te leuk. Maar het hóeft niet zo actief. Actief herstel is ook bijvoorbeeld een half uurtje fietsen of wandelen. Dit is al misschien iets beter haalbaar voor je?
   Ik wil je zeker niet ontmoedigen hoor! Het heeft mij juist veel structuur gebracht en ook zeker resultaat. Maar inderdaad, je moet het zelf doen en het is voor de een wat harder werken dan voor de ander. Zo vond ik het dus best pittig, maar het went. Dat is het vooral: wennen! Maar je moet er dus aan toe zijn om een switch te maken en durven je dagelijkse routine om te gooien. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

   X Ana

 • Mariet schreef:

  Wat een fijn artikel. Ik ben nu ook bijna aan het eind. Ik heb mijn doel bijna gehaald. Het gaat heel langzaam maar toch. Nooit is er iets gelukt in de afgelopen jaren en met dit plan wel. Verder is het precies zoals je omschrijft. Die calorieën en die eiwitten, om die macro’s steeds te halen, pffff. Portiecontrole is wat ik ervan heb geleerd, idd, zo’n avocado wat is altijd graag at, doe ik maar niet meer, teveel calorieën. Ik denk dat ik wel iedere dag wat meer heb binnengekregen dat die 1200 cal. Desalniettemin toch -5kg na 5 maanden. Heerlijk! Ik had dit toch zeker niet willen missen. Heb zelfs mijn zus kunnen inspireren en zij is afgelopen maand begonnen toen ze zag dat ik ineens zichtbare armspieren kreeg. Ik ben 51 en het is heerlijk dat je toch met inspanning en volharding resultaat kunt bereiken. Zet m op allemaal!

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

   Hoi Mariet,

   Wat leuk dat je op mijn blog reageert. Wauw, op jouw leeftijd en dan 5 kilo eraf krijgen in 6 maanden, respect hoor! Daar heb je echt hard voor moeten werken! Ik weet nu als geen ander hoe lastig het kan zijn om – al is het maar – een klein beetje gewicht te verliezen.
   Flexibel omgaan met eten blijft voor mij een struikelblok. Wat jij zegt, dat je eigenlijk iedere dag moeite hebt om het doel te behalen van het aantal calorieën en de daarbij horende macro’s, is ook wat ik lastig vind. Ik denk dat je er goed aan gedaan heb om daar net boven te zitten als dat betekent dat je het daarmee 6 maanden hebt volgehouden.
   Ga je ook nog komend half jaar door? Heb je een fijne coach gehad?

   X Ana

 • Goed artikel Ana! Leuk om te lezen en keep up the good work;-) Stiekem ben ik wel heel erg benieuwd naar je progress foto’s maar snap als je deze (nog) niet wilt delen. Denk dat het wel heel goed is dat je nu veel bewuster leeft en weet wat je qua voedingsstoffen nodig hebt.

  X

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

   Ha Marlou,

   Thanks voor je berichtje! En jaaa die progressiefoto’s… Ze zijn in ondergoed gemaakt. Maar ik zal voor komend half jaar een bikini aandoen (oh chips, nu moet ik eigenlijk wel een nieuwe bikini kopen, haha)! Hopelijk het komende half jaar ten minste net zoveel of liever nog meer progressie als afgelopen half jaar.

   Als we elkaar binnenkort in real life zien dan zal ik ze laten zien ;-)
   Tot snel!

   X Ana

 • sasje1@gmail.com schreef:

  Hai Ana, super knap van je al je resultaten, ik twijfel of ik mij ook inschrijf.
  Ik weet alleen van mezelf dat ik weinig discipline heb, de meeste moeite zou ik denk ik hebben met de lijst van eten en zelf de koolhydraten, eiwitten en vetten zien te regelen en zelf te moeten uitrekenen. Mag ik vragen hoe jou dit is vergaan? Is het lastig hier een goede balans in zien te vinden via een app.
  Mvg Saskia

 • Hi Ana, goed artikel, heel eerlijk van je! Ik ben zelf erg benieuwd, morgen start ik en ik denk dat ik nog nooit zo uitgekeken heb naar een ‘maandag’ als de afgelopen week! Ik heb er zin in, nieuwe uitdaging, meer richting en eindelijk weer een concreet doel! Zoals je schrijft denk ik idd dat het belangrijk is dat je je beseft dat jij zelf diegene bent die moet knokken en dat niets komt aanwaaien.. Jou artikel helpt bij deze realisatie, thnx! Maar wowie wat sta ik te trappelen zeg!! X.

  • Ana Lopez Swinkels schreef:

   Hi Jeanine,
   Wat fijn dat mijn terugblik je extra motiveert om maandag te beginnen! Ik houd nu al bijna een jaar mijn progressie bij van Personal Body Plan op dit blog, dus als je vragen hebt of motivatie mist dan neus vooral eens rond in mijn archief. Heel veel succes!! Liefs, Ana

 • Hi Ana! Ik heb je blogs over personal body plan gelezen. Zo te lezen is het een hele uitdaging ;-) ik twijfel zelf heel erg of ik me ook wil opgeven.
  Ik twijfel vooral over het fitness schema. Hoe weet ik dat ik alle oefeningen uit het schema in mijn sportschool kan doen? Hopelijk kun je jouw ervaringen hiermee delen!
  Groetjes Loes

Reageren

Your email address will not be published.