7 Signalen van je lichaam dat je teveel suiker eet

Eet jij teveel suiker? Producten die suiker bevatten smaken vaak lekker. Maar teveel suiker is slecht voor je. Dat weten we allemaal. Het mooie is van je lichaam is dat deze aangeeft wanneer je teveel suiker eet. In dit blog deel ik zeven signalen. In dit blog kun je lezen wat suiker met je lichaam doet. Je hoeft namelijk geen diabetes patient te zijn om een hoge bloedsuikerspiegel te hebben. Een te hoge bloedsuikerspiegel heeft effect op je bloedsomloop, organen en zenuwen.

7 Signalen die je lichaam afgeeft als je teveel suiker binnen krijgt

1. Constant honger

Wanneer je last hebt van een hoge bloedsuikerspiegel heb je constant honger. Dit komt dat glucose niet kan doordringen in je cellen, waardoor je lichaam geen energie krijgt uit voeding. Je lichaam geeft een seintje (honger) dat het voedsel nodig heeft. Je kent vast het bekende dipje wel na teveel zoetigheid. Eerst word je heel erg energiek, daarna word je moe.

2. Vermoeidheid

Bij een te veelheid aan suiker kan je lichaam de glucose niet opslaan. Zoals hierboven al aangegeven krijgt je lichaam niet voldoende brandstof binnen. Hierdoor kun je je zonder reden vaak moe voelen.

3. Vaak naar de wc moeten

Suiker heeft ook een slechte invloed op je blaas. Dit komt doordat je nieren de vloeistof niet goed kunnen absorberen. Je lichaam probeert de hoeveelheid glucose in het bloed en in de cellen te compenseren, door het bloed met vloeistof op te lossen. Dit leidt tot onnodig veel naar de wc gaan.

teveel suiker

4. Veel dorst

Een signaal van teveel suiker is een droge mond en veel dorst hebben. Je hersenen krijgen een seintje. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om geen frisdrank te drinken, maar een glas water of kop thee (zonder suiker) te drinken.

5. Gewichtsverlies

En nee, dit is geen goed teken. Gewichtsverlies kan leuk zijn maar niet als het door een te hoge bloedsuikerspiegel komt. Je kunt hierdoor snel gewicht verliezen, ondanks dat je maaltijden veel calorieën bevatten. Doordat je vaak naar de wc moet daalt het vloeistofniveau in het hele lichaam. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast kan het insulineniveau in je lichaam te laag is, kan je lichaam overgaan naar vetverbranding. Een andere reden kan zijn dat je lichaam probeert de hoeveelheid glucose te dumpen. Hier verbrand je lichaam als het ware veel calorieën mee.

6. Wazig zien

Een hoge bloedsuikerspiegel kan er voor zorgen dat de cellen in je oog worden aangetast. Een resultaat hiervan kan zijn dat de cellen in je ogen vervormen en je ogen zich minder goed kunnen focussen op het scherp stellen van je zicht.

7. Slecht humeur

Er is onderzoek gedaan naar het effect van suiker. Mensen die veel suiker binnenkrijgen zijn vaak angstiger, prikkelbaar en hebben eerder een neiging tot depressie. Je hersenen functioneren het beste wanneer zij een gelijke hoeveelheid glucose verwerken. Suiker zorgt ervoor dat deze hoeveelheid even flink stijgt en vervolgens weer daalt. Dit heeft even een positief effect op ons humeur, maar daarna daalt je goede humeur juist. Daarnaast beïnvloedt suiker de opname van chroom, wat een belangrijke voedingsstof is voor je stemming. Chroom is een belangrijk mineraal om je bloedsuikergehalte stabiel te houden en teveel suiker zorgt ervoor dat dit mineraal zijn werk niet goed kan doen.

teveel suiker

Teveel suiker?

Bovenstaande signalen zijn vrij heftig. Ik geloof niet dat je helemaal geen suiker meer mag binnenkrijgen en dat dit slechts signalen zijn als je voor een langere periode teveel binnenkrijgt. Maar mocht je nop zoek zijn naar een nieuw doel, dan is wellicht de challenge 10 dagen minderen met suiker een leuk idee;-)

Liefs, Manon

Bron: Brightside.me

Op zoek naar gezonde recepten met weinig suiker? Blader hier eens doorheen!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Hoi, 5e jaars geneeskunde student hier! Hoewel teveel suiker natuurlijk voor niemand gezond is, wil ik toch graag enige nuance aanbrengen in dit verhaal. Bij een gezond persoon zonder suikerziekte, is het namelijk niet zo dat je cellen het te veel aan suiker niet kunnen opnemen. Dit kunnen ze juist heel goed, onder invloed van insuline, en zorgen ervoor dat je ofwel energie krijgt, of het wordt opgeslagen in de vorm van vet of eiwitten, zodat je lichaam het later kan gebruiken. Wanneer je lichaam echter een absoluut of relatief tekort aan insuline heeft, zoals bij de verschillende typen suikerziekte, kunnen je cellen de glucose (suiker) niet opnemen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker heel hoog is maar het suikergehalte in je cellen juist laag. Door deze combinatie kun je de klachten krijgen die hier zijn omschreven in mn punten 2 tm 6.
    Mocht je merken dat je deze klachten krijgt, of al hebt, raad ik je aan om naar je huisarts te gaan!

  • Ik zie inderdaad ook een fout in het artikel. Je lichaam kan inderdaad overschakelen naar de vetverbrandingsstand maar dit doet het pas wanneer je lichaam zijn koolhydraatvoorraad heeft verbruikt. Dan schakelt het lichaam over op de verbranding van vetten i.p.v. koolhydraten. Suikers zijn koolhydraten, een te veel aan suikers kan dan ook niet leiden tot vetverbranding.
    Groetjes, Anna

Reageren

Your email address will not be published.