6 Tips voor meiden met PDS

Wij zijn de eerste die willen dat (gezond) eten een feestje is voor iedereen. Genieten van lekker eten is zó belangrijk. Maar voor sommigen is dit niet vanzelfsprekend doordat het lichaam niet meewerkt. Steeds meer meiden kampen met PDS: prikkelbaar darm syndroom. Het is een onschuldige aandoening, maar het kan erg hinderlijk zijn.

Gelukkig kun je met de juiste kennis, tips en voeding er goed mee leren omgaan en als nog genieten van lekker eten zonder hier al te veel bij hoeven na te denken. Benieuwd hoe? Wij geven tips!

1. Breng de problemen in kaart

Het allerbelangrijkste is om te weten welk eten voor jou niet prettig is. Als je eenmaal weet waar je lichaam slecht op reageert, kun je de meeste problemen al voorkomen.

Er zijn altijd alternatieven te vinden dus wees niet bang om het een uit je voedingspatroon te gooien als het voor jou niet werkt. Ga gewoon op zoek naar een waardige vervanger.

2. De vitamientjes

Voor iedereen geldt dat groenten en fruit heel belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl. Nu geldt dit natuurlijk ook voor jou maar wanneer je PDS hebt, kan dit juist problemen veroorzaken. Zorg daarom altijd dat je de schil en pitten met rust laat en laat sapjes zoveel mogelijk met rust.

3. Dag frituur

Als eten gefrituurd (en vet) is, levert dit bijna altijd problemen op voor meiden met PDS. Je kunt je eten beter koken, stomen of bakken om dit te voorkomen. Ook eten met veel toegevoegde suikers kun je beter vermijden.

tips pds

4. Drankjes

Er zijn drie probleemzones als we het hebben over drankjes: cafeïne, alcohol en koolzuur. Sorry! Maar er blijven echt wel genoeg lekkere drankjes over hoor.

5. Kleine porties

Waar voor anderen vaak de drie maaltijden regel geldt, kun je met PDS beter zorgen dat je regelmatig kleine porties eet. Dit zal veel minder snel tot problemen leiden dan in een keer een grote hap.

6. Granen

Ook als we het over granen hebben, geldt voor een PDS’er een ietwat afwijkende regel want het kan behoorlijk wat problemen schelen als deze worden vermeden (en vervangen door bijvoorbeeld groenten).

Zin in een lekkere workout? Bekijk hier de benen en billen workout met Rosa en Marlou!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Manouk schreef:

    Voor de PDS’ers onder ons kan ik het FODMaP-dieet sterk aanraden! Zelf kampte ik al jaren met zeurende buikpijnen en sinds ik het dieet heb gevolgd (eigenlijk een soort groot experiment om uit te testen welke voedingsmiddelen nou voor je klachten zorgen) weet ik wat ik zelf moet vermijden om buikpijn te voorkomen. Echt een bevrijding! Het dieet kost even tijd en doorzettingsvermogen (een half jaar en je mag absoluut niet afwijken, want daar gaaaaat je experiment), maar voor mij meer dan alle moeite waard!

Reageren

Your email address will not be published.