Run girl Run | Tips voor een hardloopwedstrijd

Er staan weer super veel leuke hardloopevenementen voor de deur en daarom zal ik een paar handige tips geven die van belang kunnen zijn als jij mee gaat doen aan een wedstrijd of misschien wel aan je eerste wedstrijd.  Ik ga deze zomer voor het eerst meedoen aan een obstakel run. Dit houdt in dat je onderweg verschillende hindernissen tegenkomt met water, modder en obstakels. Ook heb ik me weer ingeschreven voor de 4 mijl van Groningen. Ik doe hier al aan mee sinds de middelbare school en dit is voor mij een beetje traditie. Ik hoop dit jaar onder de 35:06 te komen omdat dit vorig jaar mijn tijd was.

Mijn tips voor een hardloopwedstrijd

  1. Voorbereiding. Lees goed waar je moet zijn, hoe je er kunt komen en hoe laat je begint en in welk startvak je moet gaan staan. Meestal ontvang je alle praktische informatie. Lees deze goed door. Dit voorkomt stress. En zorg dat je op tijd komt! Vaak is het erg druk tijdens hardloopevenementen.
  2. Voeding/Vocht. Hoe langer je afstand is die je loopt, des te meer energie je lichaam vraagt. Het is daarom verstandig om de dagen daarvoor wat meer koolhydraten te eten. Ontbijt op de wedstrijddag zoals je gewend bent ( niet te veel) en eet twee uur voor de start alleen nog iets kleins zoals een krentenbol of banaan. Drink de dagen ervoor en op de dag van de wedstrijd wat meer water dan je gewend bent.  Neem tot een uur voor de wedstrijd geen drinken meer want anders heb je kans dat je moet plassen onderweg. Ook zou ik de dagen voor de wedstrijd de alcohol even laten staan;-)
  3. Wat neem ik mee? Ik pak altijd 1 dag van te voren mijn tas in. Hierin stop ik een krentenbol, bidon met water, droge kleding voor na de wedstrijd, een vuilniszak en wat kleingeld. Ik doe mijn hardloopkleding al aan zodat ik me niet hoef om te kleden. Hierop speld ik alvast mijn startnummer en mijn hardloopschoenen en sokken heb ik natuurlijk op de dag zelf ook al aan.
  4. Wat trek is aan?Ik kijk altijd een dag of 2 van te voren welk weer het wordt. Trek ik een lange of korte broek aan of een hempje of T-shirt? Hou er wel rekening mee dat je het natuurlijk warm krijgt tijdens het rennen. Ook handig is dat je een vuilniszak meeneemt. Deze kan je voor de start aandoen als je er een paar gaten in knipt voor je hoofd en je armen. Voor de wedstrijd begint gooi je deze aan de kant.
  5. Neem voldoende rust. Ik sport meestal 2 dagen van te voren niet meer en doe het de laatste week rustig aan. Zorg voor voldoende slaap, dan heb je lekker veel energie op je wedstrijddag.
  6. Begin rustig. Je ziet altijd mensen als gekken wegrennen en halverwege kom ik die dan uitgeput of zelfs lopend tegen. Je kan beter iets langzamer beginnen en je energie bewaren voor het laatste stuk.
  7. Geniet. Dit is natuurlijk erg belangrijk en moet je zeker niet vergeten. Je bent met ontzettend veel mensen die allemaal zin hebben om te rennen.  Vaak is het een gezellige sfeer met muziek en supporters. Ik krijg van de supporters soms de neiging om net even iets sneller te rennen.  En wees trots als je over de finish lijn gaat en je medaille in ontvangst neemt. You did it girl!

IMG_20141012_155409

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • Herkenbaar! Goede tips. Vooral de vuilniszak, die kende ik nog niet. Goed om te onthouden, want het kan nu toch nog echt koud zijn voor je run. Een poncho kan ook, daar zag ik afgelopen weekend wat mensen mee starten. Nadeel was daar wel dat ze hem onderweg uitdeden en die dingen overal op de grond lagen. Ik weet nog dat ik de halve marathon ging lopen. Voor de start al 3x naar het toilet geweest (zenuwen?), maar bij de start moest ik dus alweer. Heb mezelf voorgehouden dat het van de spanning kwam, maar pas bij 16 km besefte ik dat ik niet meer hoefde. En toch elke Dixi overgeslagen, want dat vond ik zonde van mijn tijd ;).

Reageren

Your email address will not be published.