Trainen in enkel een sport bh: Go or no go?

Het antwoord op de vraag in de titel is erg persoonlijk. De een vindt het écht niet kunnen en de ander doet niets liever. Een van mijn doelen toen ik begon met sporten was om ooit in een croptop in het openbaar te treden én om in de sportschool in enkel een sport bh te trainen. Het gaat me niet om hoe strak mijn buik is en of ik wel zichtbare abs heb, maar om de mentale drempel voor mezelf om met volle zelfvertrouwen in een sport bh te trainen zonder dat ik bang ben wat iemand anders van me vindt. Ik heb lang gestreden zowel mentaal en fysiek zoals je hier kunt lezen. Een croptop dragen deed ik al vrij snel (yay!) maar trainen in enkel een sport bh pas vrij recentelijk.

Toen ik eindelijk de ballen had om het frequenter te dragen werd ik aangesproken in de sportschool: “Mevrouw, ik zag u net trainen in een sport bh. Wilt u dat de volgende keer niet meer doen? Het staat in de huisregels en het kan de mannen afleiden die gewoon willen trainen *knipoog*”img_7272

De discussie  

Ik heb jullie met de titel een beetje om de tuin geleid. Dit artikel gaat namelijk niet over de discussie of het oké of niet oké is om in enkel een sport bh te trainen. Het ligt namelijk niet alleen aan of je het zelf wilt maar ook aan de huisregels van de sportschool waar je traint. Bij de meeste sportscholen waar ik heb getraind (of alleen heb gefinancierd omdat ik vroegâh te lui was om te sporten) zijn ze erg consistent. Bij Sportcity Den Haag mag je bijvoorbeeld geen hemdjes of singletjes dragen in de fitnessruimte (en dus ook niet alleen een sport bh). Bij Health City Den Haag centrum en David Lloyd bij Hofplein in Rotterdam mag je wel in een sport bh trainen.

img_8157

Waar het bij mij dan echt in het verkeerde keelgat schiet is dat bij Fit for Free de huisregels m.b.t. kleding megavaag zijn, de medewerkers niet consistent zijn en dit een sportschoolketen is waar er in iedere vestiging een vrouw in een sport bh en een piepklein broekje de grootste muur in de zaal siert. En je gaat mij vertellen dat ik niet in een sport bh mag trainen? Hoe bekrompen is dit?!

img_7902

Inconsistent beleid

De reden dat ik Fit for Free heb gekozen is omdat zij overal vestigingen hebben in de steden waar ik regelmatig ben (Amsterdam, Rotterdam en Zwolle) dus ik kan overal trainen. Van de 78 vestigingen heb ik er bij 8 getraind. Fijn dat ze zoveel vestigingen hebben maar de keerzijde is dat er geen consistent beleid is die wordt gedragen door alle medewerkers. Je zou toch denken dat ze onder dezelfde naam dezelfde regels hanteren?

img_7357

Na een felle discussie te hebben gevoerd met de betreffende Fit for Free medewerker heb ik een mail gestuurd naar de klantenservice om duidelijkheid te krijgen over de dresscode bij Fit for Free. Uiteindelijk kreeg ik 14 (!) dagen later een antwoord terug (servicelevel uit de 19e eeuw):

“Daar de begrippen in de 1ste huisregel “in de trainingsruimte draag je binnenschoenen evenals schone, correcte en veilige sportkleding” erg breed zijn, is het aan de vestigingsmedewerker om te bepalen of men voldoet aan de voorschriften. Het toelaatbare kan per vestiging verschillen. Uiteraard dienen de leden er niet de dupe van te worden en is het ook niet onze intentie om mensen uit te sluiten of te discrimineren.”

Heren wel zonder shirt maar dames niet in een sport bh?

Ja leuk die laatste zin, maar het is alles behalve waar. In een en dezelfde vestiging zijn er medewerkers die voor en tegen het dragen zijn van een sport bh. De ene keer word je erop aangesproken en de andere keer niet. Dus zelfs per vestiging is dit niet uniform. Ik kan de toon niet uitstaan van sommige medewerkers, wat bedoel je met “het kan de mannen afleiden die gewoon willen trainen *knipoog*?!” Zijn het loslopende honden en stieren ofzo? Bovendien heb ik regelmatig mannen zien trainen zonder shirt in de zomer, die niet erop werden aangesproken. Waarom mag dat dan wel?! Speaking about double standards…

What things should I look for before joining a Gym?

Hebben jullie ook weleens zoiets meegemaakt? Share your story! Bij deze doe ik een oproep aan Fit for Free: Scherp je vreselijke sportkledingbeleid aan! En voor jullie lezers en lezeressen heb ik ook oproep (aangezien het nu wel duidelijk is dat ik op zoek ben naar een andere gym): Weet iemand een goede sportschool in Rotterdam? Een waar mannen ook een shirt moeten dragen als vrouwen niet in een sport bh mogen trainen? Een waar niet geadverteerd wordt met vrouwen in een sport bh als je als klant geen sport bh aan mag?

img_7852

Ik hoor graag van jullie! Volg me op snapchat @chocolatisyummy en Instagram @chocolateisyummy_bbg voor meer fitte en non fitte avonturen. Peace out!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Ik vind sporten in blote borst heel normaal. Bij volleybaltraining draag ik nooit een shirt en ik moet er niet aan denken zo iets te moeten dragen. Natuurlijk heb ik dit meegekregen vanuit mijn schooltijd waar wij altijd in blote borst gunden en ook op de tirnvrreniging droeg ik alleen een sportnroek

 • Mariev schreef:

  Ik ga nu bij sportcity sporten omdat dat de enige is met een kinderopvang hier in de buurt. Maar de kledingregels vallen me zo tegen. Een klein stukje buik zien is al te veel. Zelfs een tanktop mag niet. Als je hard werkt voor je abs mag je ze toch laten zien ook? Helaas heb ik geen andere keus..

 • Jack Doorman schreef:

  Nou. Dat ken ik wel helaas. Moet sporten omdat schildklier verwijderd is en om de 2- 3 jaar iets van operatie kan verwachten. Derhalve kan ik mijn temperatuur slecht regelen ( zonder schildklier dus). En met deze laatste hete zomer wilde ik ook graag zonder shirt. Maar dat was niet toegestaan bij Vivelli in Wijchen. Terwijl ze wel campagne voeren en een mega grote poster aan de gevel hebben hangen van shirtless mannen. Maar ze weigeren het beleid aan te passen. Zelfs niet bij temperatuur van 30 + .
  Vind ik belachelijk. Gaat niet op showen oid maar gewoon je lichaams temp te kunnen beheetsen.
  Is er in Wijchen een gym die niet zo ouderwets beleid kent ? Zweet is geen isue heb altijd handdoek bij.

Reageren

Your email address will not be published.