Uitgerust sporten? Zo zorg je voor een betere nachtrust

Wil jij je tijdens het sporten lekker fit en uitgerust voelen? Ik wel! Naast gezonde voeding heeft een goede nachtrust veel invloed op je sportprestaties. Zelf heb ik soms van die periodes dat ik best moeite heb om in slaap te vallen. Gelukkig zijn er een aantal tips & trics die je helpen om beter te slapen: zo zorg je voor een betere nachtrust!

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Kinderen hebben zo’n 16 uur slaap per dag nodig en voor een volwassene is zo’n 7 à 8 uur genoeg. Zelf heb ik echt wel rond de 8 uur slaap nodig. Ik merk gelijk aan mijn sportprestaties als ik een paar nachten niet goed geslapen heb. Misschien heb jij aan 7 uur genoeg slaap genoeg, het aantal uur dat je nodig hebt om je lekker fit te voelen verschilt namelijk per persoon.

Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor het herstel van je spieren (en dus je sportprestaties). Dat je genoeg slaapt heeft ook effect op je:

  • concentratievermogen
  • de manier waarop je lichaam voedsel verwerkt
  • omgang met stressvolle situaties
  • het goed functioneren van je lichaam en geest
  • humeur
  • immuunsysteem
  • huid- en haarcellen

Een mooi rijtje met redenen waarom slaap zo belangrijk is, vind je ook niet? Dat ik me minder fit voel als ik te weinig slaap wist ik al, maar dat het op zoveel meer dingen effect heeft is nieuw voor me. Wist jij dit?

Zo zorg je voor een betere nachtrust

1. Zorg voor regelmaat

Misschien wel het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust is regelmaat. Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga op hetzelfde tijdstip naar bed. Hierdoor voel je je echt een stuk fitter en kun je lekker uitgerust sporten. Wil je in het weekend wat langer blijven liggen? Hou het dan bij een uurtje extra. Zo verstoor je je ritme in elk geval niet.

2. Neem een warme douche of een warm bad

Om te kunnen slapen en in ruststand te gaan moet je lichaam afkoelen. Je kunt dit proces versnellen door je lichaam van buitenaf op te warmen. Zo geef je je lichaam een seintje dat het ‘veilig’ is om af te koelen. Daarom is in slaap vallen ook zo lastig als je het koud hebt. Je lichaam moet dan flink werken om te zorgen dat je niet teveel afkoelt en zo kan je lichaam dus niet tot rust komen.

3. Sport overdag

Bewegen is goed voor je en je krijgt er energie van. Dat laatste is fijn, overdag, maar niet vlak voordat je gaat slapen. Door te sporten activeer je je lichaam en warmt het zichzelf op. En zoals ik je hierboven al vertelde moet je lichaam juist afkoelen om tot rust te komen.

4. Een fijne en donkere slaapkamer

Oke, ik geef toe dat je het grootste gedeelte van de nacht je er niks van ziet, maar slapen in een ruimte waar je je fijn voelt heeft absoluut invloed op je nachtrust. Omring je met spullen waar je blij van wordt, en er hangt gelijk een relaxte vibe in je slaapkamer. Ook is het belangrijk dat je slaapkamer donker genoeg is. Niks is irritanter dan wakker worden omdat de zon al voor dag en dauw opkomt, of niet soms? Dit ‘probleem’ los je heel makkelijk op met de juiste raamdecoratie. En nee, rolgordijnen zijn tegenwoordig echt niet meer suf en saai. Je kunt ze in allerlei kleuren en met of zonder print kopen. Of wat dacht je van een verduisterend rolgordijn? Zelf heb ze ook en het staat heel sfeervol en mijn slaapkamer is heerlijk donker. 

5. Mindfulness

Dit klinkt misschien zweverig, maar mindfulness kan je echt helpen om beter te slapen. Door je alleen al te focussen op je ademhaling word je een stuk rustiger. Ook als je veel piekert is mindfulness fijn, je leert namelijk je gedachten op één ding te richten waardoor gepieker je niet kan afleiden.

Kun je met deze tips de slaap nog steeds niet vatten? Ga dan even iets anders doen. Drink bijvoorbeeld een kop thee of een glas warme melk, ga rustig een boek of doe een mindfulness oefening. De kans is groot dat je daarna binnen no time als een roos in slaap valt. En een keer een nachtje wat minder slapen is echt niet het einde van de wereld. Begin de dag lekker rustig en wedden dat je je tijdens het sporten toch best uitgerust voelt?!

Slaap lekker!

Liefs Lianne

Weet je wat ik vaak doe als moeite heb om in slaap te vallen? Dan luister ik naar een podcast van Marlou, word ik heel rustig van.

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!
[activecampaign form=7]

Reageren

Your email address will not be published.