Verantwoorde voorgerechten voor Kerst

Dinsdagavond was ik uitgenodigd bij de Maza winkel in Amstelveen voor een kookworkshop. Samen met een paar anderen gingen we twee voorgerechten maken voor het kerstdiner. Ik gebruik hoemoes (zo schrijven ze het bij Maza) alleen voor op brood en toastjes. Dat je er ook complete gerechten mee kon maken was voor mij vrij nieuw.

De Maza winkel zit nog maar een jaar in Amstelveen. Wellicht heb je het gezien via Instagam stories, ik kon de winkel niet vinden. Na een kwartier verdwaald te zijn kwam ik rond 18.15 uur aan in de winkel. Daar werd ik ontvangen met een glas witte wijn (altijd goed). Maza wil met deze kookworkshop mensen inspireren en laten zien hoeveel lekkere gerechten je kunt maken met hoemoes. Ik heb twee verschillende verantwoorde voorgerechten voor Kerst gemaakt.

voorgerechten voor kerst

Gerecht 1: Rijstsalade met gezouten citroen, gepekelde groenten en hoemoes

Het eerste gerecht is een combinatie van Chef-kok Jonathan Zandbergen. Lekker, fris en makkelijk te serveren als voor- of bijgerecht.

De ingrediënten:

– rijst (liefst eentje die een beetje plakt)
– citroensap
– olijfolie
– knoflook
– Groente groenten (broccoli, kerstboompjes, groene asperges en doperwten)
– Maza Hoemoes koriander en limoen
– Sla

De rijst was al voorgekookt. Onze taak was enkel om de groenten in kleine stukjes te snijden.  De rijst hebben we op smaak gebracht met gepekelde citroen (deze heeft al 8 dagen geweekt in een bakje waardoor de smaak erg sterk is) en wat peper en zout. De gepekelde citroen kan je makkelijk zelf maken door een citroen in vier stukken te snijden en daarna in een gesloten pot met water en zout te leggen voor een paar dagen. Je kunt de citroenen ook kopen in de Maza winkel. Toen de rijst op smaak was gebracht hebben we deze in een ronde vorm gelegd en aangedrukt.

De groenten hebben we ondertussen kort gekookt en daarna laten weken in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout. De hoemoes hebben we in een spuitzak gestopt en tot slot wat pistache nootjes in stukjes gehakt. Vervolgens hebben we een mooie creatie gemaakt van de rijst, groenten, sla en nootjes. Toen was het natuurlijk tijd om de salade te proeven. Heerlijk! Voor de veganisten onder ons… Deze salade kun je met een gerust hart eten.

Gerecht 2: Gekleurde bietensalade met hoemoes

Het tweede gerecht is een creatie van de twee medewerkers die de workshop leidden. Ze waren zo lief geweest om alle groenten alvast voor ons in stukjes te snijden. Het enige wat wij nog hoefden te doen was alles op smaak te brengen.

De ingrediënten:

– Rode bieten
– Gele bieten
– Komkommer
– Peer
– Rucola
– Amandelen
– Tahina hoemoes
– Peper, zout en citroensap

voorgerechten voor kerst

Eerst hebben we de rode en gele biet op smaak gebracht met wat citroensap, peper, zout en olijfolie. Vervolgens hebben we de stukjes peer en komkommer gemengd met de tahina hoemoes. We hebben een mooie kleurencreatie gebouwd met een ronde vorm. Eerst werd de bodem bedekt met rode biet, daarna het komkommer, peer en tahina hoemoes mengsel en bovenop kwam de gele biet. Gelukkig bleef mijn toren staan (alles voor de foto) maar als je dit thuis eet zou ik gewoon alles door elkaar mengen. Bovenop komt wat rucola en om het af te maken wat amandelen. Als je geen biet liefhebber bent is dit misschien niet de beste keuze. Ik vond het heerlijk!

voorgerechten voor kerst

De kookworkshop was erg leuk en leerzaam. Ik ben dol op hoemoes, dus ik ga maar eens wat vaker experimenteren met gerechten. De Maza winkel heeft trouwens een keer per maand een kookworkshop waarvoor je je gewoon kunt aanmelden via hun Facebookpagina. Er is maar beperkt plek, dus wees er snel bij. Je wordt in ieder geval hartelijk ontvangen en doet vast en zeker inspiratie op voor nieuwe gerechten.

Fijne kerst alvast iedereen! Liefs, Manon

Bekijk ook: 5 Ideeën voor het kerstdessert

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.