Met de neus op de feiten: Mijn vetpercentage opmeten

Natuurlijk willen we allemaal gezond en topfit zijn, maar de meesten van ons hebben ook specifieke doelen voor ons lichaam: De een wil een thigh gap, de ander gespierde armen of inhammen bij de heupbotten. Al sinds ik me kan herinneren heb ik altijd al een strakke buik gewild. Mijn doel is eigenlijk dat als ik op het strand zou rennen in slowmotion dat er rondom mijn buik helemaal niéts blubbert. Ik hoef geen sixpack met echte ‘blokjes’ maar ik wil zonder dat ik mijn buik aanspan mooie verticale lijnen kunnen zien.

abs-adidas-fit-fitness-Favim.com-2384779

Ik heb best wat kritiek gehad op dit doel: “Het is toch niet mooi/is te gespierd/is toch voor mannen,” maar het is niet voor niets mijn doel dus ik ga er keihard voor! Nu ik 24 weken de Bikini Body Guide (BBG) heb gevolgd (het resultaat ervan kun je hier zien), is er al veel vet rondom mijn buik verdwenen. Toch schuilen mijn abs zich helaas nog achter een laagje hardnekkig vet. Plaatselijk vet verbranden is een fabeltje dus de enige manier om toch een zichtbare strakke buik te krijgen is om je algehele vetpercentage te verlagen. De afgelopen weken heb ik niet heel goed gegeten omdat ik mezelf teveel heb beloond tijdens het schrijven van mijn scriptie. Elke dag at had ik wel chips of snoep omdat “ik het wel had verdiend” of omdat ik mezelf zielig vond dat ik zoveel moest schrijven. Ook at ik véel vaker dan voorheen instant noodles of een tosti omdat het snel klaar is. Lekker is het zeker maar totaal niet bevorderlijk voor mijn strakke-buik-doelstelling.

Meten is weten

Bij mijn sportschool liet ik vorige week mijn vetpercentage opmeten door een trainer met behulp van het apparaatje dat je hieronder kunt zien. Je houdt het apparaat recht voor je uit vast met beide handen. Het resultaat was schrikbarend voor mezelf: 28,5% vet kwam eruit! Voor de gemiddelde vrouw is tot ongeveer 30% vet hebben nog wel oké, maar ik zat dus bijna tegen de bovengrens aan.

Schermafbeelding 2015-07-02 om 21.31.20

 

Meten is actie ondernemen!

Volgens mijn broertje wordt er bij dat apparaat je vetpercentage niet nauwkeurig opgemeten want het meet slechts de weerstand tussen de linker en de rechterarm. Het vet in de benen wordt niet meegenomen in de berekening. Omdat vrouwen borsten hebben zal het vetpercentage met zo’n apparaat vaak hoger uitvallen. Ik ging op onderzoek uit naar een beter alternatief. De meest nauwkeurige meting voor het vetpercentage blijkt een 12-punts huidplooimeting te zijn. Met een huidplooimeting wordt er een samenstelling van het lichaam weergegeven met een vetpercentage, BMI, de vetmassa en vetvrije massa. Ik wilde in principe alleen mijn vetpercentage laten opmeten maar bij deze personal trainer kreeg ik meteen een totaal pakketje aangeboden genaamd “Personal Hormonal Profiling”. Ik krijg dus ook een voedingsschema aangeboden op basis van mijn hormoonprofiel. Je hormoonprofiel wordt opgesteld met behulp van de plooimetingen. De verdeling van vetopslag op je lichaam wordt namelijk bepaald door je hormonale balans. Door een bepaalde disbalans te verhelpen met behulp van een gepast voedingsschema zou je vetpercentage in theorie naar beneden gaan. Ondanks dat dit allemaal nieuwe informatie was voor mij en nogal vreemd in de oren klonk, ging ik het toch maar laten opmeten! Je kunt op de meeste sites 4, 7, of 10 plooien laten opmeten maar het kan dus zelfs op 12 punten! Hieronder zie je hoe de huidplooimeter eruit ziet.

vett

De twaalf punten waar ik werd opgemeten zijn als volgt:

 1. Kin
 2. Wang
 3. Triceps
 4. Borst
 5. Heup
 6. Rug
 7. Midzij
 8. Buik
 9. Knie
 10. Kuit
 11. Quad
 12. Hamstring

image4-2

 

image2-2

Zelfs mijn wang werd gemeten! Ik vond het hilarisch! image3-2

Mijn uitslag was als volgt:

image1.PNG

Zoals je kunt zien is mijn vetpercentage 17,9%. Ik weet nu ook dat ik een ‘androgeen type’ hormoonprofiel heb. Dit wil zeggen dat ik in verhouding iets meer testosteron heb en daardoor wordt er meer vet opgeslagen in mijn armen en mijn borst. Om echt zichtbare buikspieren te krijgen zal ik rond de 15% vet moeten zitten. Dit klinkt behoorlijk laag maar als ik het op een verantwoorde manier ga doen dan moet het goedkomen! Belangrijk is om te onthouden dat natuurlijk niet iedereen op 15% hoeft te zitten zoals ik. Mensen van Aziatische afkomst hebben over het algemeen een lager vetpercentage. Waar anderen al een strakke buik hebben bij 20-25% vet is dat bij mijn persoonlijke geval dus niet zo. Als je wil weten wat jouw ideale vetpercentage moet zijn voor jouw doelen, dan zou ik even contact opnemen met een personal trainer/diëtiste/dokter.

Om een verbetering te krijgen in mijn lichaamssamenstelling zal ik anders moeten gaan eten. Bepaalde voedingsstoffen verteren niet goed met elkaar en dus zal ik mijn koolhydraten gescheiden eten van de eiwitten en vetten. Ik ben heel benieuwd wat mijn bevindingen zijn. Ik laat het allemaal nog even op me afkomen. Ik ben in ieder geval al blij dat mijn vetpercentage toch niet ruim 28% was!

Ik zal jullie op de hoogte houden over alles! Volg me op Instagram (@chocolateisyummy_bbg) voor dagelijkse motivatie! Liefs!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Anoniem schreef:

  Jammer dat er hier op followfitgirls.nl zo veel aandacht ligt op het verlagen van je vetpercentage. Een zorgelijk voorbeeld voor (jonge) meiden. Een gezonde volwassen vrouw heeft minimaal een vetpercentage nodig van 20% Bij sporters ligt dit vetpercentage vaak wat lager, maar denk wel aan het voorbeeld dat je geeft met deze blog. Ik volg followfitgirls omdat ik me graag bezig hou met gezond eten en leven. Maar de blogs die ik de laatste tijd voorbij zie komen, met eetdagboeken van zo’n 1600 kcal per dag en je vetpercentage willen verlagen tot 15% overschrijd mijn inziens de grens van gezond naar ongezond. Dat dit als voorbeeld van gezond leven geschetst wordt, vind ik zorgelijk. In mijn ogen is dit net zo obsessief en ongezond als menig eetstoornis (en na 10 jaar Anorexia ben ik daar toch behoorlijk in thuis)

  • Beste Anoniem,

   Hartelijk dank voor uw openhartige reactie. Ik waardeer dat u de tijd heeft genomen om vele artikelen van ons te lezen. Ik wil benadrukken dat ik uiteraard uw zorgen snap en dat ik reacties zoals die van u al had geanticipeerd. Followfitgirls is een platform waar wij onder andere een kijkje in ons leven geven en vertellen wij over onze fitjourney. Iedere fitjourney is persoonlijk, iedere fitjourney is anders en er wordt helemaal niets gecensureerd. Ook schrijven wij artikelen naar aanleiding van de vele vragen die wij ontvangen: “Hoe krijg ik een sixpack?” “Hoe train jij?” “Wat eet jij?” “Hoe val ik af?” “Waarom zijn mijn buikspieren niet zichtbaar?” “Wat zijn calorieën?” “Hoevaak train jij?” Bij sommige vragen is het antwoord simpelweg dat het vetpercetage naar beneden moet om zichtbare resultaten te zien. Of bijvoorbeeld dat het calorieverbruik meer moet zijn dan de calorieinname. Daar valt niet over te twisten. Ik kan u garanderen dat het niet zo is dat wij met z’n allen aan tafel zitten en bedenken “Goh, laten we eens deze maand eens heel veel aandacht geven aan het verlagen van het vetpercentage”.

   Graag wil ik ook mijn persoonlijke verhaal belichten. Ik ben ontzettend zwaar geweest omdat ik een zeer slechte levensstijl had: ik at veel junkfood, bewoog nooit als het niet hoefde en koos altijd de roltrap/lift boven de trap. Met een BMI van bijna 26 en veel kortademigheid later, ben ik begonnen mijn leven te verbeteren. Ik ben op Followfitgirls altijd zeer openhartig geweest over mijn wat ik doe en hoé ik het doe. Ik heb vele doelen voor mezelf gesteld en ik heb de discipline ervoor om eraan te werken. Iedereen heeft andere doelen en ik ambieer een zeer strakke buik. Uiteraard is gezondheid het meest belangrijk. Als een doel mijn gezondheid in gevaar zou brengen zou ik het nooit maar dan ook nooit nastreven. Waar anderen al een strakke buik hebben bij 20% – 25% vet is dat in mijn persoonlijke geval niet zo. Mensen van Aziatische afkomst hebben over het algemeen een veel lager vetpercentage dan Westerse mensen dus het feit dat ik naar 15% wil betekent niet dat het per definitie ongezond is. Voor mijn lichaam en voor mijn bouw is het namelijk goed. Ik kan het dan ook niet waarderen dat u mijn doel obsessief vindt en vergelijkt met menig eetstoornis. Beseft u wel wat u zegt? Eetstoornissen zijn psychisch (zoals u weet) en ik doe alles zeer bewust en tot in de puntjes uitgestippeld. Ik train 6x per week en eet per dag minimaal 2500 calorieën want anders ga ik van mijn stokje en kan ik mijn trainingen niet aan. Zoals u kon zien in mijn meting is mijn BMI zeer goed en heb ik ábsoluut geen ondergewicht. Wat voor u misschien ongezond oogt, hoeft voor anderen niet zo te zijn. Ik hoop dat u het in perspectief kan zien en mijn kant begrijpt.

   Groetjes,

   Mandy

   • Anoniem schreef:

    Dank voor je openhartige reactie. Ik doelde niet zozeer op jouw persoonlijke verhaal/doel, met mijn bewoording ‘obsessief’. Het is meer hoe deze hype zich ontwikkeld, waarin mijn inziens de obsessie voor het strak zijn, een laag vetpercentage hebben, minder calorieën verbruiken dan je inneemt, gevaarlijk op de loer ligt. Ik wilde met mijn reactie niemand afbranden, maar ik hoopte wel op een stukje bewustwording. Want weet hoe je jezelf als voorbeeld stelt met de fitgirls bij elkaar en wees je bewust van de mogelijke gevaren die dit met zich meebrengt voor het publiek die dit leest. Jij/jullie gaan er misschien goed mee om, maar er zullen ongetwijfeld genoeg onzekere meiden zijn die er op een ongezonde manier mee aan de haal gaan en na de diverse artikelen hier op followfashion alleen nog maar hebben onthouden ‘ik mag niet meer dan 1600 kcal per dag eten en ik moet een vetpercentage van 15% hebben om een ‘fitgirl’ te zijn. Om maar een voorbeeld te noemen: vroeger waren het de zogenoemde ’thinspo’ foto’s die op pro-ana sites te vinden waren (graatmagere meisjes die als goal gezien worden). Nu zijn er velen die ‘fitspo’ als doel zien, en deze foto’s op pro-ana sites plaatsen. De grote maar hierbij is dat deze pro-ana meiden veelal proberen te bereiken dmv minder dan 1000 kcal per dag te eten en overmatig sporten. Dat kan ik jullie dan niet aanrekenen, uiteraard. Maar jullie maken jezelf wel als voorbeeld. En ik hoop dat jullie je daarvan bewust zijn.

  • Beste Martine,

   Ik heb de personal trainer gevonden via deze website: http://www.ypcoach.nl. Zij werken echter alleen in Meppel en Zwolle. Als u niet in de buurt woont, zou u wellicht op Google kunnen zoeken naar een 12-punts huidplooimeting in uw omgeving

   Groetjes,

   Mandy

 • Liesbeth schreef:

  Ik ben ook heel benieuwd waar je deze meting hebt gedaan :)

  • Beste Liesbeth,

   Ik heb de personal trainer gevonden via deze website: http://www.ypcoach.nl. Zij werken echter alleen in Meppel en Zwolle. Als u niet in de buurt woont, zou u wellicht op Google kunnen zoeken naar een 12-punts huidplooimeting in uw omgeving

   Groetjes,

   Mandy

 • Dag Mandy,

  Ik vind juist dat jullie op FFG een goed voorbeeld geven aan sportief en gezond te leven. Jullie geven allerlei tips en zijn ook eerlijk om aan te geven dat het niet voor iedereen werkt. Het is fijn om jouw vorderingen mee te maken. Het is niet zo dat jullie er zo mager uit zien, maar gewoon sportief! Er zijn ook dames die vooral heel veel aandacht aan hun uiterlijk besteden en dat vind ik schadelijker dan de dingen die jullie hier delen! Bij hun lijkt het alsof juist alles nep is of moet zijn. En dat vind ik nou juist niet mooi!

  Maar dat is mijn mening. :)

  Keep up the good work! X

Reageren

Your email address will not be published.