De voordelen en verschillen van warm en koud douchen

Voor mij gaat er niets boven een warme douche, zeker niet nu het winter is. Te heet douchen is niet zo goed voor je huid en haar. Koud douchen daarentegen heeft weer veel voordelen. Voor deze blog ging ik op zoek naar de verschillende gezondheidsvoordelen van warm en koud douchen.

Voordelen van koud douchen

Je kunt er voor kiezen om alleen maar koud te douchen, maar je kunt ook alleen de laatste minuut (dit vind ik al vrij lang) afsluiten met een koude douche. Dit zou al veel gezonheidsvoordelen met zich meebrengen. Je voelt je fitter en bent in de ochtend gelijk goed wakker. Door een warme en koude douche af te wisselen komt je doorbloeding op gang. Maar wat doet de koude douche nog meer met je?

Stimulatie van het immuunsysteem

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig koud douchen meer witte bloedcellen hebben dan mensen die alleen maar warm douchen. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor het bestrijden van ziektes. Deze onderzoekers geloven dat koud douchen je immuunsysteem activeert, je metabolisme versnelt en dat er zo meer witte bloedcellen gecreëerd worden. Een ander onderzoek laat zien dat mensen die zich koud douchen 29% minder snel ziek waren dan mensen die dit niet deden. En wanneer ze wel ziek waren, waren de klachten minder ernstig en waren ze sneller weer beter.

Koud douchen verstevigt de huid

Wil je een strakke huid? Dan kan een koude douche wonderen doen. Koud water verstevigt de huid. Dit komt omdat koud water de bloedcirulatie bevordert. Je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven en wordt zo voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast zorgt koud water dat je natuurlijke haar- en huidoliën behouden blijven.koude douche voordelen

Minder last van stress

Koud water kan je helpen om te ontspannen tijdens stressvolle periodes. Koud water stimuleert het aanwezige glutathion in je bloed en verminder tegelijk je ureninezuur. Deze twee dingen samen zorgen voor meer ontspanning. Daarnaast hebben onderzoekers bewezen dat een koude douche het gebied in je hersenen stimuleert dat noradreline produceert. Dit is een belangrijke chemische stof voor het weerstaan van depressies. Daarnaast krijgen je hersenen een soort shock, waarbij impulsen naar je hersenen worden gestimuleerd om een despressie te verslaan.

Het brengt je metabolisme op gang

Koud douchen brengt je metabolisme op gang. Bruin vet, dit is verantwoordelijk voor het verbranden van glucose, wordt aangemaakt bij koude temperaturen. Een toename van dit vet, en een goede bloedcirulatie, zorgt voor een verhoogd metabolisme. Alle checmische processen in je lichaam worden hierdoor sneller uitgevoerd. Koud douchen kan daarom ook het herstel van je spieren na het sporten bevorderen.

De voordelen van warm douchen

Je zou bijna denken dat we alleen nog maar met ijskoud water moeten douchen. Gelukkig is warm douchen ook goed. Probeer alleen niet warmer te douchen dan 38 graden.

Warm douchen ontspant de spieren

Warmte is goed voor stijve spieren. Een warme douche helpt je spieren te ontspannen. Sommige mensen vinden het fijn om de douchekop op zijn hardst te zetten en zo een speciale massagestraal voor je rug, nek en schouders te maken. Zelf heb ik een heerlijke regendouche, echt geweldig! Dus mocht jij nog twijfels hebben om een zo’n heerlijke regendouche kopen? Ik zeg gewoon doen! Om je spieren nog beter te ontspannen kun je een lekker warm bad nemen.

warm douchen

Je neus gaat weer open

Als je verkouden bent kan een warme douche verlichting geven. Een warme douche zorgt ervoor dat je neus weer open gaat. Heb je lichte koorts? Warm water kan helpen om je lichaamstempteratuur weer op een normaal niveau te krijgen.

Warm douchen opent je poriën

Warm water zorgt ervoor dat je poriën zich openen. Zelf gebruik ik altijd een speciaal gezichtsborsteltje om mijn huid nog beter te kunnen reinigen. Daarnaast wordt je bodylotion en dag- of nachtcreme beter opgenomen wanneer je poriën open staan.

Gelukkig biedt zowel warm als koud douchen voordelen. Zelf ga ik denk ik warm en koud douchen wat vaker afwisselen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Liefs, Manon

Heb jij wel eens een ijsbad genomen? Ana volgde ooit een Iceman workshop. Brrrrr!

 

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.