Waarom ik geen cardio doe

“Maar doe jij dan helemaal geen cardio? Hoe kan het dan dat je zo’n lichaam hebt?” Nee, ik doe geen cardio! Althans, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik fiets namelijk wel; naar m’n werk, naar de stad, naar vriendinnen etc. En als ik bij m’n ouders ben ga ik ook wel eens een eind wandelen (noem het suf, maar ik vind het heerlijk in de natuur). Ik zie dit echter niet als een work out, maar meer als een manier om mezelf te verplaatsen of om lekker te ontspannen. Echte cardio-trainingen zoals hardlopen, touwtje springen of een half uur op de crosstrainer staan bijvoorbeeld doe ik niet. Waarom niet? Ik vind het súper saai en het is niet nodig! En waarom zou ik het doen als ik het niet leuk vind en het ook niet eens nodig is? Precies, NIET dus! :)

Cardio trainingen worden vaak gezien als hét middel om af te vallen. Ontelbare rondjes rennen door het bos, uren op de loopband en de crosstrainer staan in de sportschool. Je ziet het veel mensen doen om ook dat mooie, slanke lichaam te krijgen. Maar is dat allemaal wel nodig om een slank figuur te krijgen? Nee! En daarom doe ik het dus ook niet. Ik vind het saai en hou het ook nooit langere tijd vol. En ik zag ook nooit echt verschil aan m’n lichaam. Voordat ik begon met krachttraining heb ik wel eens een tijd geprobeerd om hard te lopen. Ik kan namelijk best goed hardlopen en ren zo 8 kilometer aan een stuk door, geen probleem! Mijn conditie is namelijk altijd wel redelijk goed geweest en als het moet ren ik op karakter een hardloop wedstrijd uit. Maar leuk vind ik het nog steeds niet. En sinds ik ben gestart met krachttraining doe ik dit ook eigenlijk nooit meer.

Zoals ik jullie al vaker heb verteld is de meest efficiënte manier van vet verbranden simpelweg minder eten dan eruit gaat. Een negatieve energiebalans creëren dus. Zorgen dat er minder energie in gaat (aan voeding) dan dat eruit gaat (door beweging). Om de calorieën van dat pak koekjes of die zak chips die je net op hebt zitten vreten op de bank er weer af te rennen mag je nog wel een paar rondjes rennen. Daarom kies ik er liever voor om bewust te kiezen hoeveel en wat ik eet, dan dat ik de hele dag rondjes moet rennen in het bos (wat ik ook nog eens niet leuk vindt) om al die calorieën weer te verbranden. Eet ik dan nooit een koekje of chips? Oh, jawel hoor! Ik hou er dan gewoon rekening mee bij de rest van m’n maaltijden of compenseer de volgende dag. Balans is het toverwoord ;)

Cardio vs. Krachttraining

Ik wil graag een mooi gevormd lichaam, waarbij er mooie lijnen zichtbaar zijn. Dit bereik ik door krachttraining te doen en met zware gewichten te trainen. Ik probeer telkens een progressieve overload te creëren, wat betekent dat ik iedere keer dat ik train net iets zwaarder train, dan wel in gewicht, dan wel in aantal herhalingen. Op deze manier worden mijn spieren steeds weer geprikkeld. Met cardio kun je ook progressieve overload creëren, maar op lange termijn is dit veel moeilijker. Op een gegeven moment kun je gewoon niet harder en je kunt ook niet altijd maar langer trainen (je kunt moeilijk écht de hele dag rondjes gaan rennen in het park). Daarom is krachttraining de ideale manier om je lichaam te shapen en te zorgen voor mooie contouren en lijnen.

Sinds ik ben begonnen zie ik echt lichamelijke veranderingen in mijn lichaam. Ik heb niet meer zulke spillebenen en -armen. M’n bovenbenen zijn nu juist gespierder en m’n billen zijn ronder en boller. M’n houding is beter, ik sta rechter op doordat ik m’n rug en schouders goed heb getraind en ook mijn armen zijn niet meer zo dun. Ik heb een hele slanke bouw, maar door de krachttraining lijkt het optisch of ik ook meer rondingen en vormen heb (waar ik zo jaloers op ben bij m’n zusje Chantal). Door krachttraining heb ik ook wat meer die mooie, smalle taille gecreëerd doordat m’n billen boller zijn en m’n bovenlichaam breder lijkt. * Even nog een keer wat meer ingezoomd deze foto hoor, omdat ik het nu pas besef en er best trots op ben.*

Cardio vs. Krachttraining Benen

Cardio is dus niet per definitie nodig om een mooi slank, maar gespierd lichaam te creëren. Door een calorietekort verbrand je vet en kun je zorgen dat je spieren zichtbaar worden. Door krachttraining te doen shape je je lichaam en zorg je voor de vormen en lijnen in je lichaam. Dat neemt echter niet weg dat je met cardio ook gewoon calorieën verbrand en het je dus zeker kan helpen op weg naar je doel. Dus vind jij het leuk om te hardlopen, een half uur op de crosstrainer te staan of wat voor vorm van cardio dan ook? Blijf dit dan vooral doen. Het gaat erom dat jij je goed voelt en het leuk vindt wat je doet. Wil je afvallen en vet verbranden dan is alleen cardio doen echter niet de meest efficiënte manier. Zorg dat je hiernaast ook een negatieve energiebalans creëert en dus minder eet dan je verbruikt. Cardio kan echter wel een mooie aanvulling zijn op het creëren van een negatieve energiebalans.

Ik blijf gewoon lekker op de inname van mijn voeding letten en lift nog een paar gewichten in de gym. Dan rennen jullie maar een rondje extra hard voor mij als je daar zin in hebt ;)

See you next week!

Liefs Denise

Lees ook mijn vorige blog: Hoe krijg je een strakke buik en meld je aan voor onze Bikini Callenge!

BESTELHIER

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

 • Fijn om dit te lezen :D ik ben ook totaal geen cardio liefhebber, krachttraining daarentegen vind ik super :)
  Mag ik vragen met hoeveel kilo jij squats, deadlifts en lunges doet?

  • Hii Silia,
   Dank voor je reactie. Leuk om te lezen dat jij krachttraining ook zo leuk vindt!
   De kilo’s waarmee ik squats, deadlift en lunges doe hangt af van hoe ik de oefening precies uitvoer en hoeveel sets en herhalingen ik maak. Als ik meer herhalingen en sets doe zijn de kilo’s vaak wat lichter. En de frontsquat doe ik lichter dan de normale squat zeg maar. Dus dat is een beetje lastig te zeggen denk ik?

 • Mireille schreef:

  Goed artikel!
  Ik probeer een negatieve energiebalans te creëren alleen ik vind het moeilijk om te bedenken hoeveel kcal ik nodig heb met 3x 45 min krachttraining per week ongeveer…

  • Hi Mireille!
   Dankjewel voor je reactie, leuk! Als je wilt bedenken hoeveel kcal je nodig hebt op een dag dan zou ik uitgaan van het aantal kcal dat je nodig hebt in ruststand. Daaronder gaan zitten voor een negatieve energiebalans en op trainingsdag dat je krachttraining doet heel iets hoger te gaan zitten dan op een dag dat je niet traint (maar nog wel onder onderhoud zit). Dus uitgaan van wat je nodigt hebt in ruststand en dan kun je aan de hand van jouw activiteiten en inspanning iets gaan verhogen. Snap je zo wat ik bedoel? :)

 • Leuk om te lezen!:-) ook ik vind kracht veel leuker dan cardio. Nu wil ik me toch ook echt meer gaan focussen op krachttraining, maar ben daar nog een groentje in, op mijn ‘normale’ fitness en bodypump ervaring na dan. Kun je vertellen hoe jij bent begonnen en waar jij je schema’s etc. vandaan haalt?

  • Hi Joyce!
   Dank voor je reactie, leuk dat je zo geïnteresseerd bent! Ik ben met krachttraining gestart in een groep. Samen met een hele groep andere meiden kregen we training van twee trainers. Dat werkt voor mij op dat moment heel erg goed, omdat het sociale aspect ook een grote rol speelde en je sociale druk voelde om wel naar de trainingen te komen. Toen ik merkte dat ik daar op een plateau belandde en niet veel progressie boekte heb ik bewust gekozen om te starten met Personal Body Plan, waarbij ik een voor mij op maat gemaakt trainingsschema kreeg. Ik zag meteen dat ik weer veel meer progressie boekte en omdat het me zo goed bevalt ben ik daar nu nog steeds mee bezig :) Een echte aanrader! Hopelijk heb je hier wat aan!
   Liefs Denise

   • Hi Denise,

    Bedankt voor je reactie! Ik heb hier zeker wat aan:-) ook ik vind het sociale aspect heel belangrijk en heb een sportmaatje gevonden die met mij mee wil doen. Jammer genoeg hebben we hier geen groepen, maar met z’n tweeën heb je ook een stok achter de deur;) en ik hoop ook dat dit mij ‘op gang’ helpt en ik dit ook alleen durf te doen als ik er een beetje handig in ben. Leuk om te lezen dat jij ook vanzelf je draai hebt gevonden, dat motiveert mij zeker!:-)

    • Super dat je een sportmaatje gevonden hebt en ook lekker aan de slag bent gegaan! Dit gaat je vast goed op gang helpen en straks durf ook jij in je eentje te rocken in de gym, dat weet ik zeker!! Success en enjoy, you can do it!!

 • Goed artikel Denise. Je ziet er geweldig uit! Ook ik heb de smaak van krachttraining sinds een paar week te pakken. Je merkt snel vooruitgang vergeleken bij een workout gebaseerd op cardio. Wat ik wel merk na mijn kracht workout is dat ik de hele dag wel door kan blijven eten! Dit heeft natuurlijk te maken met het ‘after burn’ effect ;)

  • Hii Anna!
   Thanks voor je reactie en super dat jij ook je draai hebt gevonden op het gebied van training. Dat geeft echt een kick he als je merkt dat je snel progressie boekt? Heb ik wel heel erg althans! Een tip is om na je krachttraining voldoende eiwitten te eten (voor een verzadigd gevoel) en koolhydraten om je energie niveau weer aan te vullen. Hopelijk gaat dat je wat helpen :) Good luck en enjoy the process!!
   Liefs Denise

 • Annemiek schreef:

  Heei ! Ik heb al vaker gehoord dat krachttraining erg effectief kan zijn voor het afvallen! En ook ik ben erg blij met die informatie! Mijn vraag is alleen hoe lang je training dan duurt? En doe je dagelijks een training? want je spieren moeten natuurlijk tijd hebben om te herstellen, hoe combineer je dat met toch zo vaak mogelijk sporten? Bedankt :)

  • Hee Annemiek!
   Thankss voor je reactie!
   Mijn training duurt ongeveer een uur tot max 5 kwartier, afhankelijk van m’n schema en hoe druk het is in de sportschool. Dat is wel inclusief stretchen voor en na de training en warming-up. Ik doe 4 keer in de week krachttraining. Rust is ook heel erg belangrijk, want dan hebben je spieren pas tijd om te groeien. Rust voor je spieren is heel erg belangrijk! Meer is niet altijd beter. Hopelijk kun je hier wat mee!
   Liefs Denise

 • Larissa schreef:

  Je ziet er supergoed uit! Een vraagje, als je aan krachttraining doet is het belangrijk om voldoende eiwitten in te nemen, hoe kom je aan voldoende eiwitten uit een plantaardig dieet? Ik weet dat noten en peulvruchten enz ook eiwitten bevatten maar daar kun je ook weer niet mega veel van eten toch? Ik eet niet plantaardig hoor, wel eet ik helemaal geen vlees. (Af en toe) vis, eieren en zuivel wel maar zou ook dat wel eens wat vaker willen laten staan. Niet uit gezondheidsoverweging maar voor de diertjes!

  • Larissa schreef:

   Sorry! Ik heb je stukje over je eiwit innamen al gelezen, zag ik pas na mijn vraag! Het meeste is me wel al bekend, maar toch goed om te zien dat je ook echt goede resultaten behaald met krachttraining en plantaardig eten!

Reageren

Your email address will not be published.