Dit is waarom ik gestopt ben met vlees eten

Waarom stoppen met vlees eten? Geen vlees? Bij sommigen gaan de nekharen recht overeind staan en bij anderen wekt het een (gezonde) nieuwsgierigheid op. Sinds eind 2017 heb ik mijn liefdesrelatie met vlees voorgoed beëindigd. Graag vertel ik je waarom.

Good things take time

Believe it or not, vlees was voor mij hét hoofdingrediënt bij een warme maaltijd. Of een waar lekkernij op een verjaardag. Toch schrok ik toen ik erachter kwam dat dat stukje vlees op mijn bord helemaal niet zo gezond was…

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen een vriendin mij vertelde over een documentaire ‘What the health’. Niet veel later zat ik aan de buis gekluisterd. Netflix and chill. Nou ja, chill? Mijn afkeer tegen dat stukje kip in mijn curry werd steeds groter. Ik veranderde na de docu in een nieuwsgierig aagje, een ware boekenwurm. Ik schafte boeken aan, begon wetenschappelijke artikelen te lezen, spitte de ene blog na de andere door en las tijdschriften over gezond eten en leven.geen-vlees

Terug naar de tijd zonder supermarkt

Wat ik altijd als waarheid beschouwde, bleek ineens een bewering te zijn die op losse schroeven stond. Ons metabolisme is gemaakt om voeding te verteren zoals de natuur ons dat duizenden jaren geleden gaf; de tijd zonder volgestampte supermarkten. Onze lichamen zijn nog steeds hetzelfde als die van onze voorouders. Hun voedsel bestond voornamelijk uit groenten, fruit, noten met, let op: een beetje vlees. Dus niet veel, maar een beetje vlees. Het iedere dag neerhalen van een mammoet was lang zo gemakkelijk nog niet. Tegenwoordig is het precies andersom: Veel vlees, met wat groenten.

 

waarom stoppen met vlees eten

Waarom stoppen met vlees eten? Dit is het probleem met vlees

Vleeswaren, die volgestopt zijn met bewaarmiddelen, ongezonde vetten, kleurstoffen en veel zout. In de loop der jaren is onze vleesconsumptie enorm toegenomen. Te veel vlees, betekent te veel eiwitten. Onderzoek toont aan dat een te veel aan proteïnen niet gezond is.  Ik sloeg stijl achterover:

 1. In een studie waarin het verband tussen het eten van vleeswaar met kanker werd onderzocht, bleek dat vrouwen (91.000 vrouwen namen deel) die elke dag vlees aten dubbel zoveel kans hadden op borstkanker vergeleken met vrouwen die minder dan drie keer per week vlees aten. Dit kwam in het boek De Voedselzandloper naar voren.
 2. Personen die elke dag varkensvlees, rundvlees of lamsvlees eten hebben tweeënhalf meer kans op darmkanker vergeleken met personen die minder dan één keer per maand vlees eten, dit blijkt uit een studie van New England Journal of Medicine.
 3. Er is een duidelijk verband tussen het eten van rood vlees en de kans op een hartaanval. Wetenschappers van Harvard hebben 120.000 mensen onderzocht. Wanneer elke dag een portie rood vlees werd gegeten, steeg de kans met 20 procent op een hartaanval. Ook werd dit verband in een artikel van NOS uit 2017 beaamt.
 4. Er is een (wetenschappelijk) verband aangetoond tussen het eten van vlees en overgewicht. Minder vlees zorgt voor een gezonder gewicht. Dit blijkt uit een Europees onderzoek onder 400.000 deelnemers dat vijf jaar duurde.

Dit is een kleine greep uit de vele onderzoeken naar het verband tussen vlees en gezondheid.  Daarnaast laat het me niet koud dat onze huidige vleesconsumptie hard bijdraagt aan de opwarming van de aarde door de hoge CO2 uitstoot die daar aan te pas komt.

waarom stoppen met vlees eten

Moeite waard

Al met al werd ik steeds wijzer, en veranderde mijn relatie met dat stukje kip in een haat-liefdesverhouding. Totdat er weinig liefde overbleef. Dus besloot ik in oktober 2017 om radicaal te stoppen met mijn vleesconsumptie met de vele gezondheidsredenen als drijfveer.

Tot op de dag van vandaag voel ik me daar heel goed bij. Natuurlijk kon ik ook minderen in plaats van helemaal te stoppen. Maar dit voelde voor mij niet goed genoeg. Alles of niets. Voor mezelf dan. Ik vind het erg belangrijk om een ander daarin in zijn waarde te laten. Zo eet mijn vriend wel iedere avond vlees bij het eten.  Zolang een ieder maar doet wat goed voelt, met de juiste beweegredenen.

Sinds mei dit jaar mijd ik ook zoveel mogelijk andere dierlijke producten. Ik ervaar hier veel voordelen van. Ik voel me fit, gezond, vitaal en energiek. Daarnaast ben ik meerdere kilo’s kwijtgeraakt en dat zonder te sporten. Voornamelijk in het gebied rond mijn benen. Ook mijn buik en de welbekende kipfiletjes bij de armen zijn geslonken (YES!) Volgend doel: mijn lichaam strakker trainen.

waarom stoppen met vlees eten

 

Het was een hele omslag.Good things take time. It was worth it. Ben jij ook gestopt of geminderd met vlees eten? Laat me weten hoe het jou afgaat!

Liefs, Ageeth

Opzoek naar een vleesvervanger? Lees dan deze blog over zelfgemaakte falafel!

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

  • HI Rachel,

   Bedankt voor je lieve reactie. Leuk om te horen.
   Ik moet zeggen dat ik sinds dit alles ook een stuk beter in mijn vel zit, zowel mentaal als fysiek.

   Lieve groet,
   Ageeth

Reageren

Your email address will not be published.