5 x wanneer wandelen beter dan hardlopen is

Wandelen beter dan hardlopen? Soms wel, echt waar! En dat zeg ik, een fervent hardloopster. Soms maak ik bewust de keuze om te gaan wandelen in plaats van hardlopen. Ik zal je uitleggen waarom wandelen beter dan hardlopen is, soms dan ;-)

Wandelen beter dan hardlopen? Dit is wanneer:

1: Je benen zijn nog niet gewend zijn aan (lang) hardlopen

Een klassieke beginnersfout: je loopt te hard van stapel. Ik snap dat 1 minuut hardlopen om 2 minuten wandelen in het begin van je hardloopcarièrre ontzettend saai of suf kan aanvoelen. Toch is het niet voor niets. Je lichaam, en daarmee bedoel ik met name je benen en romp, hebben tijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot apparaten die de schokken van het neerkomen goed kunnen opvangen. Dus ben je nog niet super getraind maar wil je toch een lange(re) workout volbrengen? Dan is het echt een heel goed idee om te gaan wandelen. In dit geval is wandelen beter dan hardlopen. Het is nou eenmaal minder blessuregevoelig!

2: Je benen hebben afwisseling nodig hebben

Anders dan je misschien zou verwachten, gebruik je bij wandelen andere spieren dan bij hardlopen. Ben je gisteren al een stukje gaan rennen? Een rustdag inlassen kan, maar door te wandelen kan je zorgen dat je actief herstelt. Je belast je benen wel, maar minder intensief dan met hardlopen. Zie je hoe wandelen beter dan hardlopen kan zijn?

wandelen beter dan hardlopen

Ik wandel ook op mijn hardloopschoen!

3: Je wilt vet verbranden

Als je af wilt vallen dan is de regel: je moet meer calorieën verbranden dan dat je gebruikt. Toch is er wel wat anders, wat ook om de hoek komt kijken: de hoogte van je hartslag. Zit je hartslag hoog – zoals bij hardlopen het geval is – dan gebruikt je lichaam vooral suikers als energie. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom je sneller spierpijn zult krijgen van hardlopen, dan wandelen. Met een lagere hartslag gebruik je je vetreserves. Hierdoor houd je wandelen ook langer vol dan hardlopen.

4: Je vlak na je workout naar bed gaat

Hardlopers hebben over het algemeen minder slaapproblemen dan niet-hardlopers. Toch is hardlopen net vóórdat je gaat slapen meestal niet zo’n goed idee. Als je hardloopt maakt je lichaam namelijk adrenaline aan. Dit stofje houd je alert en dat is meestal niet wat je wilt hebben net voordat je naar bed wilt gaan. Wil je toch nog even bewegen? Dan is dus in dit geval wandelen beter dan hardlopen. Want zeker voor fitgirls is slaap super belangrijk voor het herstel!

wandelen beter dan hardlopen

Ik ben nu in Perth, daar is wandelen ook echt geen straf!

5: Je veel stress hebt

Hardlopen is voor veel mensen – myself included – een manier om te ontspannen. In zekere zin is dat ook zo, want je kan je hoofd lekker leegmaken. Bij een duurloop vanaf 20 minuten wordt je cortisolspiegel (cortisol = stresshormoon) significant verlaagd. So far so good, toch? Er is één grote maar: ga je intensief trainen, dan ga je juist cortisol aanmaken, net zoals je dat zou doen in een stressvolle situatie. Ben je dus al gestressed, dan kan je beter voor een rustige duurloop gaan of een lekker stuk wandelen.

Wandel jij graag?

Heb jij bovenstaande wel eens gemerkt? Dat je alles meer stress had na het hardlopen? Of dat je niet kon slapen? Maak je wel eens bewust de keuze om te gaan wandelen in plaats van hardlopen? Ik wel! Wat ik namelijk ook merk is dat ik nét wat beter kan nadenken over dingen als ik wandel. Dus ja, soms is wandelen beter dan hardlopen ;-)

Liefs,
Ana

Waarom is ontspanning belangrijk?

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
falafel salade
Frisse falafel salade: Een genot voor de smaakpapillen

Heb je wel eens een falafel salade gemaakt? Ik kijk door het kleine keukenraampje waarbij een straaltje van de laatste...

Sluiten