Winderigheid? Scheetjes, poepjes, ruften, winden…Ik vind het leuk om onderwerpen die een beetje raar zijn aan de kaak te stellen. Bijvoorbeeld over het wassen van mijn haar na het sporten en of je je sportkleding soms vaker dan één keer kan dragen. Vandaag ga ik het hebben over scheetjes. Ehhh… pardon? Ja je leest het goed. Want iedereen die zich wel eens uitgesloofd heeft tijdens het sporten heeft dit wel eens meegemaakt: en ontsnapt wel eens een windje. Hopelijk voor jou – en je sportgenoten – bleef het bij geluid en kwam er geen geurtje mee. Vreselijk gênant! Ik vroeg me af waardoor kwam en of het te vermijden is.

Oorzaak 1: Zware ademhaling

Volgens Niket Sonpal, assistent aan het Touro College of Osteopatic Medicine is de meest voorkomende voor winderigheid tijdens het sporten een zwaardere ademhaling. Je hapt dan als het ware extra lucht. Deze extra lucht wordt opgevangen in het spijsverteringskanaal en vrijgegeven via je achterste. Let dus op je ademhaling! Deze tip is ook belangrijk voor winderigheid in het algemeen: te veel lucht, (mee)happen bijvoorbeeld tijdens het eten en het gebruik van kauwgom, kunnen winderigheid veroorzaken.

Oorzaak 2: Uitputting

Hardlopers opgelet! Maag- en darmproblemen liggen op de loer bij een hoge loopintensiteit en bij uitputting. Uit onderzoek blijkt dat 25%-83% van alle hardlopers last heeft van een vorm van maag- en darmklachten tijdens het lopen van langere afstanden en wedstrijden, zoals een opgeblazen gevoel in de darmen, veelvuldig windjes moeten laten en darmkrampen. Houd ze dus vooral niet in, want dat kan júist buikkrampen veroorzaken. Het voordeel van hardlopen – mits je buiten rent – is dat de kans kleiner is dat iemand anders er last van heeft.

Oorzaak 3: Voeding

Van bepaalde voeding is bekend dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Niet iedereen is daar even gevoelig voor, maar je merkt het snel genoeg of dit voor jou van toepassing is.

  • onrijpe banaan
  • vruchtensap
  • meloen
  • koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli)
  • paprika
  • peulvruchten
  • prei
  • ui
  • producten met veel suiker of sorbitol (zoetstof)

Neem minder van deze voedingsmiddelen of vermijd ze tijdelijk als je weet dat je gaat sporten. Het voedingscentrum voegt hieraan toe “Als het lichaam niet gewend is aan voeding met veel vezels, kan dat in het begin leiden tot winderigheid. Dat komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van vezels extra gas vormen”. Vezels dus, hoe gezond dan ook, liever niet teveel als je daarna nog gaat sporten.winderigheid

Oorzaak 4: Drinken

Naast voeding kunnen ook drankjes de oorzaak zijn van jouw winderigheid. Koolzuurhoudende dranken bijvoorbeeld. Of eiwitshakes! Merk je dat je darmen reageren op eiwitpoeder dan kun je beter whey protein isolate gebruiken in plaats van whey protein concentrate. Isolate zou beter gefilterd zijn waardoor het minder lactose bevat. Mocht isolate nog niet helpen, probeer dan poeder op basis van soja of erwten. Ook hierbij geldt weer: Neem kleine slokken! Zo krijg je minder lucht binnen tijdens het drinken. En minder lucht naar binnen, is minder lucht naar buiten.

Tip: Knoflook, kaneel, gember, mint en dille zijn kruiden die winderigheid juist tegengaan. Volgens het European Journal of Gastroenterology and Hepatology is gember het sterkste. Ben dus niet zuinig als het gaat om gember!

Oorzaak 5: Inspanning

Door de inspanning zelf komt je lichaam  als het ware in stroomversnelling; je hart gaat sneller kloppen, je bloed gaat sneller stromen maar ook wordt je spijsvertering versneld in gang gezet. Sporten waarbij je ook nog eens heel veel op en neer beweegt kunnen dit proces extra stimuleren. Denk aan: squatten, aerobics, hardlopen of sommige vormen van dansen. Denk je dat je er goed vanaf kan komen als je alleen je arm traint? Jammer de bammer: of je nu armen, schouders of benen traint, eigenlijk altijd gebruik je hierbij ook je romp-/buikspieren. Door deze continue aanspanning en ontspanning wordt je dikke darm samengeperst als het ware en kunnen er nare luchtjes ontsnappen. Zelfs met een relatief rustige sport als yoga kan het mis gaan… #yogafart

winderigheid

Help! Eerste hulp bij winderigheid

De tips nog even voor je op een rijtje:

  • Let op je ademhaling tijdens het sporten maar ook tijdens het eten en drinken.
  • Gebruik kruiden – met name gember – door je eten of drinken.
  • Let it go: letterlijk én figuurlijk. Het inhouden van een scheetje wordt echt afgeraden. Bedenk je dat het laten van een wind bij het leven hoort – geen sportschool is daar immuun voor. En, niet dat de situatie daar minder pijnlijk op wordt, maar toch: je bent niet de enige die last heeft van ontsnappende lucht tijdens het sporten.wordt.

 

Heel veel succes hiermee. Ik ga er zelf ook maar eens mee aan de slag 😉 Heb je nog meer gênante onderwerpen waar je het fijne van wilt weten? Laat het me vooral weten in de reacties onderaan dit bericht!

X Ana

Bronnen:

  • Dominique S M ten Haaf, Maarten P van der Worp, Hans M M Groenewoud, Susanne Leij-Halfwerk, Maria W G Nijhuis-van der Sanden, André L M Verbeek, J Bart Staal. Nutritional indicators for gastrointestinal symptoms in female runners: the ‘Marikenloop study’. BMJ Open. 2014 Aug 4;4(8):e005780. doi: 10.1136/bmjopen-2014-005780.
  • Women’s Health
  • Blog van man-man.nl
  • Blog van Suzanne Brummel, Nederlands kampioen open water zwemmen 2014/2015.

 

Lees ook: 4 x gezondheidstips waarmee jij fitter de dag doorkomt