Winterzwemmen: Het beste anti-katermiddel dat jij ooit gaat vinden!

Winterzwemmen is wat jij nodig hebt als je op zoek bent naar hét anti-katermiddel! Jullie hebben in de vlog van Marlou kunnen zien hoe zij op Curacao cocktails drinken en sporten combineert. Mocht je kater met sporten niet verdwijnen, dan heb ik nog een andere tip: zoek de kou op! Gegarandeerd fris en katervrij! In deze blog vertel ik wat winterzwemmen is, waarom dit eigenlijk best een goed idee is en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Kou vs Kater

Afgelopen zaterdagavond heb ik met vrienden sushi gegeten in Den Helder. Hier kwamen (uiteraard) ook de nodige wijntjes bij kijken. Omdat we zo dicht bij zee zaten, zag ik zondag mijn kans schoon: het koude water in.

En koud was het! Er stond windkracht 9 en de temperatuur van het zeewater was 6 graden.  Terwijl ik bijna wegblies door de harde wind heb ik me toch uitgekleed en ben ik er voor gegaan. De beleving was zo mooi. De zee was ruig en af en toe brak er een zonnetje door. Mijn hoofd was helemaal leeg, want je moet je aandacht echt houden bij je lichaam en de kou.

winterzwemmen

Winterzwemmen: Waarom zou je dát nou doen?

Winterzwemmen doe je het liefst in water dat kouder is dan 5 graden. Door alle warmte om ons heen (denk aan verwarming; winterjas, dekbed) is ons immuunsysteem een beetje lui geworden. Door blootstelling aan de koud geef je je systeem weer een boost. Je lichaam geeft tot 20 keer meer warmte af aan water dan aan lucht. Het zal dus op volle toeren draaien, omdat je energiereserves worden omgezet in lichaamswarmte. Doordat de kou zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en een verbeterde ademhaling, zul je met een heerlijk gevoel het water weer uitstappen. Studies hebben ook al bewezen dat winterzwemmen het verouderingsproces vertraagt, dus wat wil je nog meer!

Ok, maar hoe pak je winterzwemmen aan?

Voordat je het water induikt is het belangrijk dat je je spieren goed opwarmt. Dit om verkrampingen te voorkomen. Zorg dag je nooit langer zwemt dan dat je gevoel je ingeeft. En ga je voor het eerst; ga dan liever niet alleen. Je weet niet hoe je lichaam reageert op de directe kou. Na het zwemmen kun je het best nog even een stukje lopen of joggen voordat je op de fiets of in de auto stapt.

Het is even doorbijten, maar als je je eenmaal durft bloot te stellen aan de genadeloze kou van de zee, wil je niet meer terug! Je voelt je onoverwinnelijk, je bent energetisch sterker en je bent weer in contact met je oer-energie! Dus weg met die kater!

winterzwemmen

En, ben je al warm voor een stukje winterzwemmen?

Dus word je net als ik op een zondag ook niet al te fris wakker: niet twijfelen! Gooi die koude douche aan; ga met je blote voetjes in het gras staan of spring het natuurwater in. Gegarandeerd weer fris!

En dan willen wij natuurlijk weten hoe jij dat ervaart! Of heeft iemand al ervaring met winterzwemmen? Laat een reactie achter en laat het me weten!

-xxx- Evi a.k.a. de IJskoningin

Benieuwd naar andere vormen van koudetraining? Bijvoorbeeld het ijsbad?

Vraag hieronder mijn GRATIS billen & benen workout aan. Doe mee en ervaar hoe fijn het is om op deze manier te sporten, gewoon vanuit huis!

Reageren

Your email address will not be published.

Lees vorig bericht:
tips voor hardlopen
Master your mind: Tips voor hardlopen

Na deze blog heb je vast meteen je schoenen aan gedaan om een stukje te gaan hardlopen. En na tien of...

Sluiten